Hyvä TikTok-video: Millainen sisältö toimii TikTokissa ja mikä ei?

TikTok jatkaa massiivista kasvuaan kuukaudesta toiseen. Monet yritykset miettivätkin nyt kuumeisesti, miten TikTok-sisällöt valjastetaan liiketoiminnan vetureiksi. Sisältökirurgeina nostimme hyvät TikTok-videot leikkauspöydälle ja tutustuimme niiden anatomiaan puolestasi. Jos olet viemässä yritystäsi TikTokin ihmeelliseen sisältömaailmaan lähiaikoina, näillä vinkeillä onnistut.

TikTok on sovellus, johon mennään ensisijaisesti viihtymään. Sovellus muodostaa koukuttavan feel good -kuplan, jossa nauretaan, liikututaan ja samaistutaan. Kun sitten näytölle ilmestyy yhtäkkiä mainosvideo aivan toisesta maailmasta, kupla puhkeaa. Tulee olo: ei tätä, äkkiä pois, swipe, swipe!

Jos TikTokissa siis haluaa onnistua, etenkin yrityksenä, täytyy osata uida sisään sovellukseen ja sen ajatusmaailmaan niin, että sisällöt eivät hyppää käyttäjien silmille mainoksina. Mutta miten TikTok-sisällöstä tehdään aitoa, puhuttelevaa ja muuta liiketoimintaa tukevaa?

Mistä on hyvä TikTok-video tehty? Näillä vinkeillä onnistut


DO - Tee TikTok-videostasi viihdyttävä.

Eikä se tarkoita välttämättä samaa kuin hauska. Viihdyttävä on myös kiinnostava, koukuttava, liikuttava, oivaltava, tarinallinen, tunteita herättävä ja kenties opettavainenkin. Yhteiskunnallisesti tärkeät viestit, arvot ja asenteet ovat varsinkin Z-sukupolvelle tärkeitä, ja nämä korostuvat TikTokissa.

Oli kulmasi mikä tahansa, tärkeintä on mennä heti asiaan. Panosta ensimmäiseen kolmeen sekuntiin ja tarraa katsojan huomio jollakin mielenkiintoisella – liikkeellä, yllättävällä kuvakulmalla tai kauniilla näkymällä. Alkukuvan lisänä voi toimia lyhyt teksti, joka vihjaa, mitä on luvassa.

DON’T- Älä mene TikTokiin, koska vain täytyy.

Facebook ja Instagram ovat pullollaan yritystilejä, jotka kumisevat tyhjyyttään. Missään somessa ei kannata olla mukana vain siksi, että muutkin ovat.

Ennen kuin perustat TikTok-tilin, mieti miksi haluatte liittyä sovellukseen. Mitkä ovat tavoitteet? Tavoitteita voivat olla esimerkiksi bränditietoisuus, myynnin lisääminen tai asiantuntijuuden vahvistaminen.


DO - Hyödynnä perinteisiä somevideoaiheita.

Hauskat kommellukset, vaikuttavat urheiluhetket ja temput, näyttävät tanssit, hämmästyttävät muodonmuutokset – kaikki nämä löytyvät myös TikTokista. Pyörää ei siis tarvitse keksiä uudelleen.

Eri genrejä TikTokissa merkitään hashtageilla. Esimerkiksi siivousaiheiset videot ovat #cleantok ja terveysaiheiset #healthtok. Hyvä esimerkki TikTokin erikoisemmasta sisällöstä on suosittu hashtag #oddlysatisfying, jonka alle mahtuu kaikenlaista aina kaappien järjestelystä slimen puristeluun. TikTokin yksi juju onkin juuri ”eksyä eri puolille” sovellusta. TikTokin algoritmi tulkitsee, mistä videoista käyttäjät tykkäävät ja tarjoaa niitä nähtäväksi for you pagellasi eli fypillä. Jos tavoitteena on suuri menestys, on TikTokissa päästävä juuri fypille suurien yleisöjen eteen.

DON’T- Älä lähde kaikkeen mukaan.

TikTokissa kiertää jatkuvasti erilaisia haasteita. Jos trendi sopii yrityksellesi, lähde kelkkaan mukaan! Trendejä ei kuitenkaan tarvitse orjallisesti jahdata. Se voi olla jopa haastavaa, sillä trendit muuttuvat ja vaihtuvat nopeasti. Sinulle näyttäytyvä hauska trendi saattaakin olla toisille jo vanha juttu. Boomer-vaara havaittu! (toim. Huom. Boomer = vanhemman sukupolven edustaja, joka yrittää epätoivoisesti olla hip ja cool.)


DO - Tee videosta tunnistettavasti TikTokin näköinen.

TikTokissa korostuu se sama aitous, mikä ennen oli läsnä Instagramissa. Iso osa videoista on kotikutoisia ja niitä voi tehdä kuka vaan. Jotta videoita ei skipata, on niiden istuttava videosyötteeseen. Siksi TikTokin omia työkaluja kannattaa käyttää rohkeasti.

DON’T - Älä tee mainoksia, tee TikTokeja.

Tämä on TikTokin oma viesti brändeille. Se alleviivaa sitä, että on elintärkeää, että sisällöt suunnitellaan alusta alkaen nimenomaan TikTokiin. Se, mikä toimii TV-mainoksessa tai YouTubessa, ei toimi TikTokissa.

Yritys, tuote tai palvelu täytyy ajatella uudesta näkökulmasta. Anna tuotteesi tai palvelusi olla välillä täysin sivuroolissa ja näytä yrityksestäsi jotain muuta kiinnostavaa. Usein kuluttaja kiinnostuu lopulta myös tuotteistasi.


DO - Valitse musiikki ja tekstit tukemaan videon sisältöä.

Äänimaailma on merkittävä osa TikTokia, sillä sovellusta käytetään äänet päällä. Kappaleet ja ääniraidat rytmittävät videoita ja usein videoideat jopa syntyvät niiden pohjalta.

TikTok-videon kuvatekstiin taas olisi hyvä nostaa joku yksittäinen pointti siitä, miksi videon katselua kannattaisi jatkaa. Se voi olla esimerkiksi huomio, joka ei avaudu ennen videon katsomista tai suora kehotus katsoa videon loppupuolella esiintyvän henkilön reaktio. Videoon kannattaa lisätä myös muutama aiheeseen sopiva, trendaava hashtag. Pidä kuitenkin tekstiosio lyhyenä, sillä TikTokissa tekstilaatikko on videon päällä, joten mitä isompi tekstimassa, sitä enemmän se häiritsee katselua.

DON’T - Älä tee asioita sinnepäin.

Sinnepäin valittu musiikki, sinnepäin valittu fontti ja sinnepäin kirjoitetut tekstit eivät johda mihinkään. Vaikka TikTokia tehdessä saakin hullutella eikä lopputuloksen tarvitse olla siloiteltua, parhaiten toimivat sisällöt, joiden taustalla on jokin punainen lanka. 


Yrityksenä TikTokissa

Jos et vielä ole tutustunut TikTokiin tai miettinyt sen sopivuutta yrityksellenne sisältö- ja mainoskanavana, nyt on viimeistään aika herätä. Toistaiseksi TikTokissa on paljon yksilöitä, mutta vielä verrattain vähän aktiivisesti sisältöä tuottavia yrityksiä. Nyt on oiva mahdollisuus erottua joukosta ja saada omalle yritykselle rutkasti näkyvyyttä!

Yritysten eri markkinointikeinot TikTokissa voi jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan:

  1. Luo oma kanava, ja luo kanavaan omaa ja jatkuvaa orgaanista sisältöä.

  2. Tee yhteistyötä vaikuttajien kanssa, ja saa tuotteillesi näkyvyyttä heidän kanavillaan.

  3. Tee mainoksia. Maksetun mainonnan avulla yritys voi TikTokissa tavoittaa kohderyhmänsä uudella ja raikkaalla tavalla. Mainontaa voi tehdä, vaikka omaa tiliä ei TikTokissa olekaan. Koska TikTok on kanavana uusi, siellä mainostaminen on nyt edullista verrattuna moneen muuhun somekanavaan.

Kaipaatko sparrausta tai ammattimaista tekijää TikTok-mainonnan tai -sisältöjen tekemiseen? Ota yhteyttä ja kerromme lisää!

Dingleltä saat TikTokin sisällöt ja myös mainonnan kätevästi avaimet käteen -palveluna. Kauttamme hoituu tarvittaessa niin sisällöntuotanto, vaikuttajayhteistyöt kuin mainontakin. Tiedämme mistä puhumme, olemmehan tehneet aikoinaan koko Suomen ensimmäisen TikTok-mainoksen!

Voit olla meihin yhteydessä tällä lomakkeella tai vaikka soittamalla suoraan meidän Villelle: Ville Helenius, Sales Director | +358 40 563 2351| ville.helenius@dingle.fi

Lue myös aiempi blogikirjoituksemme TikTok-mainonnasta.

Kalle Vainikainen

Kirjoittaja Kalle on sosiaalisen median, sisällöntuotannon ja yhteisömanageroinnin ammattilainen, jonka mielestä brändien pitäisi uskaltaa enemmän, erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Edellinen
Edellinen

Somekalenteri 2022

Seuraava
Seuraava

Mainonta TikTokissa – mikä toimii ja mikä ei?